Categorie 1 vuurwerk

Vuurwerk afsteken is iets dat je vooral met Nieuwjaar doet. Toch zijn er ook andere gelegenheden waarbij vuurwerk leuk is. Hiervoor is er speciaal vuurwerk dat het hele jaar mag worden afgestoken. Vuurwerk is onderverdeeld in bepaalde categorieën. Hiermee kan men aangeven hoe gevaarlijk vuurwerk is. Het categorie 1 vuurwerk is het vuurwerk dat het hele jaar mag worden afgestoken en dus ook het hele jaar door verkrijgbaar is. Voorbeelden van categorie 1 vuurwerk zijn bijvoorbeeld knalerwten, grondbloemen, bengaals vuur, sterretjes en party poppers.

Welke regels zijn er omtrent categorie 1 vuurwerk?

Categorie 1 vuurwerk mag verkocht worden aan kinderen vanaf 12 jaar. Daarom wordt het vuurwerk ook wel kindervuurwerk genoemd. Iemand mag zoveel categorie 1 vuurwerk bij zich hebben als hij/zij wenst. Het vuurwerk mag overal worden afgestoken. Wel is het verstandig om rekening te houden met anderen. Last veroorzaken is immers niet fijn en kan voor problemen zorgen. Ook is het van belang dat je het vuurwerk na gebruik weer netjes opruimt. Een stoffer en blik meenemen kan bijvoorbeeld handig zijn.

Categorie 1 vuurwerk veilig afsteken

Categorie 1 vuurwerk is niet heel gevaarlijk, maar dat betekent niet dat er niet moet worden opgelet. Het kan bij verkeerd gebruik namelijk wel gevaarlijk worden. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing, deze wordt niet voor niets bijgevoegd. Daarnaast is het belangrijk om te weten, dat als het vuurwerk het niet doet, dit niet opnieuw mag worden aangestoken. Het vuurwerk kan namelijk alsnog afgaan. Ook moet het vuurwerk altijd vanaf de grond of een ander oppervlak worden aangestoken. Het vuurwerk vanuit de hand afsteken, hoe klein het vuurwerk ook lijkt, kan lijden tot schade.

Gebruik categorie 1 vuurwerk

Doordat categorie 1 vuurwerk het hele jaar mag worden gebruikt, heb je veel opties.
Je kunt het vuurwerk gebruiken om een feestje te vieren. Sterretjes zijn bijvoorbeeld erg leuk in een taart of ijsje. Ook de party poppers zijn een geweldige toevoeging aan een verjaardag of vrijgezellenfeest. Tijdens de feestdagen kun je het vuurwerk gebruiken, denk bijvoorbeeld aan sterretjes tijdens kerst. Dit kan een saamhorigheidsgevoel geven en zorgen voor een geweldige dag.